Moje przepisy by Adrian Kwapis

Torty

Tort z masą cukrową

Tort z masą cukrową

 

Składniki:

Biszkopt na tortownicę 20-22 cm:

- 5 jajek

- 3/4 szklanki cukru

- 3/4 szklanki maki pszennej

- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

- 1 łyzeczka proszku do pieczenia

Krem maślany:

-4 całe jajka
-1-1,5 szklanki cukru
-2 kostki masła bez dodatku oleju
-szczypta soli
-50 ml spirytusu lub wódki
-1 duży cukier waniliowy

Poncz:

- ok.3/4 l przegotowanej wody
- ok.1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z cytryny
- aromat rumowy

Masa cukrowa:

- ok. 80 dag cukru pudru
-50 g glukozy ( w proszku)
-4 łyżeczki żelatyny
-70 ml zimnej wody
-olejek migdałowy ( ja wlewam całą buteleczke)

 

Etapy przygotowania:

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po troche cukru, dalej ubijając. Dodać po kolei żółtka i dalej ubijać ok. 5 minut. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i bardzo delikatnie wymieszać aż do połaczenia się składników. Tortownicę wysmarować tylko spód i wyłożyć papierem. Boków nie smarować bo biszkopt będzie się ślizgał. Do tortownicy wyłożyć ciasto i piec w 180 C ok. 35-40 minut (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu boki biszkoptu oddzielić dopiero po wystudzeniu. Przekroić na 3 blaty.

Krem maślany:

Jajka ubijać z cukrem,cukrem waniliowym i solą w kąpieli wodnej tak długo aż masa zbieleje,powiększy znacznie swoją objętość i będzie bardzo ciepła.Po ubiciu odstawić do przestudzenia.
Masło o temperaturze pokojowej ucierać mikserem do białości, następnie dodawać powoli po jednej łyżce masę jajeczną.Na koniec powolutku dodać spirytus. (Masę można zrobić np. czekoladową, kawową, orzechową itp. dodając roztopioną czekoladę mleczną\gorząką, zaparzoną, wystudzoną kawę rozpuszczalną czy dropno pokrojone orzechy).

Masa cukrowa:

Zalać żelatynę zimną wodą, odstawić na ok. 5 minut. Postawić żelatynę nad parą wodną , mieszać aż się "rozluźni" wsypac glukoze, uważać ,żeby papka się nie zagotowała! Jeśli sie zagotuje należy zacząć od nowa. Dodać olejek migdałowy. Papkę lekko ostudzić. Wymieszać ją z cukrem pudrem, wyrabiać aż masa bedzie plastyczna.Cukier puder należy dosypywać stopniowo. Jesli uznasz ,że masa ma odpowiednią konsystencję to nie dosypuj więcej. Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj cukru pudru. Gotową mase cukrową należy wałkować na blacie posypanym mąka ziemniaczaną . Rozwałkowaną mase zwinąć na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort , dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki.

Przełożenie tortu:

Pokrojony tort na krążki dobrze skropić pączem. Przełożyć go masą maślaną i można dodać do środka dżem lub owoce. Wierz i boki rónież posmarować masą maślaną i dobrze schłodzić. Na schłodzony tort nałożyć masę cukrową, dopasować i odciąć niepotrzebne co zostało. Z resztek co zostały można barwić barwnikami spożywczymi w proszu lub w paście i robić przeróżne wzory i kształty. Masa cukrowa jest jak plastelina tylko że jadalna:) Po jakimś czasie zastyga i robi się twarda.

Oto kilka rad dotyczących masy cukrowej:

1. Do barwienia masy cukrowej najlepiej jest użyc barwników w proszku ewentualnie w paście. Barwniki w płynie rozrzedzają mase
2. Nie należy kłaść masy cukrowej na tort posmarowany śmietaną kremówką , ponieważ ją rozpuści .Masa cukrowa nie powinna mieć żadnego kontaktu ze śmietaną .
3. Nie można kłaść  na mase cukrową niektórych świeżych owoców ( np. ananasów i kiwi)
4. Ozdoby można przyklejac za pomocą :
- lukru ( z cukru  pudru i wody) ,
- samej wody jeśli łączymy ze sobą elementy dekoracjo takie jak np. części kokardy,
-masy maślanej lub budyniowej
- specjalnego jadalnego kleju
-rozpuszczonej nad kąpielą wodną białej lub mlecznej czekolady  ( sprawdza się przy dużych ozdobach)
5. Przed pokrywaniem tortu masą cukrową mozna  tort schłodzić w lodówce . Tort bedzie bardziej stabilny i łatwiej będzie go dekorowac
6. Masę cukrową można zrobić dzień wcześniej . Po zrobieniu należy od razu włożyć do foliowego woreczka, wypchnąć całe powietrze  i szczelnie zamknąć . Jeśli masa cukrowa będzie miała bezpośredni kontakt z powietrzem , zacznie szybko wysychać i twardnieć. Nie ma potrzeby trzymać gotowej masy  w lodówce .
Przed użyciem wystarczy masę dobrze wyrobić aż do uzyskanie gładkiej konsystencji lub włozyć na kilka sekund do mikrofali ( dosłownie 3-4 sekundy) .

 

Na stronie, na której znalazłem przepis na masę cukrową znajduje się wiele ładnych tortów zrobionych przez innych. Zapraszam do zobaczenia: http://www.wielkiezarcie.com/recipe30981.html

 

 

A o to mój tort. Może nie jest dziełem sztuki ale mi się podoba:)